Pro ty z Vás, co jste nestihli live rozhovor našeho klávesáka ze dne 31.7. ve 14:30 na rádiu HEY, jsme se rozhodli vytvořit přepis onoho interview, viz níže.

V živém vysílání zdravíme klávesáka z DanGar Six, Michala Horu nebo také „Destroyera“, jak jsem se před chvílí dozvěděl o tvé přezdívce a historce o jejím vzniku.

Ahoj Tome, zdravím tě, zdravím všechny kolegy do studia a taky všechny fanoušky a posluchače rádia HEY.

Michale, jak jsi ty a vůbec celá kapela prožíval období COVIDu-19?

Pokud to vezmu z nějakých tří pohledů, tak co se týče osobní roviny, trávili jsme všichni toto období velice individuálně, protože už jenom z hlediska všemožných zákazů shromažďování se a mraku dalších nařízení, se nebylo možný vůbec scházet, a to ať už na pivo nebo za účelem zkoušek. Když se budeme bavit o profesním životě, tak i tam to bylo velice rozdílný, protože u někoho se práce doslova zastavila, tím jak se zavíraly fabriky a třeba já jsem se naopak vůbec nezastavil, protože v potravinářských řetězcích se strhlo doslova covidový šílenství. Takže každej jsme to trávili po svým, nic veselýho to nebylo, ale nějak jsme se z toho sebrali, fungujeme dál, no a uvidíme, co se bude dít, protože situace není úplně jistá ani teď. A když se budeme bavit o muzice, tak jsme samozřejmě nelenili a tvořili doma. Využili jsme všech dostupných komunikačních nástrojů, jako jsou e-maily, mobily, messengery a různý další vymoženosti a posílali si ať už nový nahrávky nebo úpravy ve stávajících věcech z prvního alba. Pak jsme si to zas vraceli zpátky, protože se někomu nelíbilo tohle a chtělo by to vylepšit atd. Takže jsme se fakt neflákali. Co se týče muziky, dá se říct, že jsme byli v normálním procesu, byť přes vzdálený připojení. Někdo na to měl víc času, někdo míň, ale vždycky se našla alespoň nějaká chvíle, abysme se tomu rockmetalu trochu věnovali.

Pro přestávku v rozhovoru byl vybrán song Hodina policejní. Jak vznikla tato věc, kdo ji stvořil? Má nějaký námět, zakládá se na skutečné události?

Hodinu policejní jsem stvořil já, a to jak hudbu, tak text. Samozřejmě se v tom před nahráním ve studiu udály ještě nějaký miniúpravy, na kterých se podíleli ostatní členové kapely, ale kostra šla ode mě na základě skutečný události. Jednoho dne asi před třemi, čtyřmi lety, jsme vystupovali na jablonecký přehradě, kde jsme měli předem domluvený pevný datum koncertu, takže tenkrát tam přišlo docela hodně lidí. Stejně se to ale někomu nelíbilo. Nechci tady rozebírat, kde jaký orgán se k tomu přičinil, ale vím, že nám po druhý písničce koncertu v domově důchodců, kterej stál kousek za náma, někdo vypnul proud. (elektrika k pódiu byla na stejný větvi, jako právě ten důchoďák). To se samozřejmě nelíbilo jak nám, tak všem těm fanouškům, co tam přišli a vzniknul takovej trochu menší „poprask“ směrem k tomu baráku pro seniory. Na to konto dorazilo asi šest policejních aut a my jsme si připadali jako největší vyvrhelové v republice 🙂 Nutno podotknout, že bylo půl osmé večer. V Jablonci asi jiná policejní hodina 🙂

Jak vznikl název kapely DANGAR SIX? Měli jste hned jasno nebo to nějakou chvíli trvalo? Co to přesně znamená?

Tak to už je docela známá věc, trvalo nám to hodně piv a rumů, než jsme to vykoumali. Nakonec asi po měsíci přišel Dan (zpěvák) s tímhle názvem a všem se to líbilo. A jelikož se přebudovala Danova garáž na zkušebnu, tak DanGar Six neznamená nic jinýho, než právě zkratky z dvojsloví DANova GARáž a SIX značí počet členů kapely. A protože chceme bejt světový, tak SIX je v Angličtině 🙂

Michale, co nového chystáte pro své fanoušky nebo pro hudební svět?

Tou asi největší novinkou, je již pár lidem známá událost, která se chystá na půlku října a je jí nahrávání druhý desky. Vzhledem ke zkušenostem z prvního alba jsme nemohli zvolit nikoho jinýho, než opět mistra ve svým oboru, Zdeňka Šikýře a jeho studio v pražský Hostivaři. Opět se chystáme na tejden zabydlet v Praze, takže se moc těšíme, až vypadneme ze všedního pracovního života a budeme se moc věnovat jenom muzice s nějakým tím večerním pivkem. Připraveny jsou v tuhle chvíli zhruba dvě třetiny nebo možná tři čtvrtiny desky. Tzn., že nám zbejvá dodělat, doupravit, doladit ještě nějaký tři až čtyři songy. Dvě věci z chystanýho alba sice už hrajeme teď na koncertech, ale ještě tam jsou v plánu nějaký dodělávky, efekty atd. Chceme, aby to mělo tu správnou úroveň a nebylo to odfláknutý.

Jak se deska bude jmenovat?

Co se týče názvu alba, úplně ho nechci ještě prozrazovat, ale defacto jsme se na něm už shodli. A i když ho pár lidí v blízkém okolí ví, necháme si ho zatím pro širší veřejnost jako překvápko.

Na co se u nového alba můžeme těšit?

Pokud jde o styl skladeb, tak jsme chtěli zachovat podobnost první desce, ale zároveň vymyslet něco novýho. Takže cca tři čtvrtiny budou stylově podobný albu Smetiště dějin. To znamená, že zůstane zachována melodika, spousta vyhrávek jak kytarových, tak klávesových, v některých věcech taková ta přímočarost, v některých dalších naopak změny rytmu nebo frekvence bicích. Zbejvá prozradit, co ta poslední čtvrtina. Věřte tomu, že ta bude tvrdší a temnější. Jedna věc z alba bude vyloženě v trashmetalovým podání.

Michale, na kterých pódiích vás můžeme do konce prázdnin vidět? Kde se chystáte vystoupit v následujícím měsíci?

Nejbližší akcí je letošní třetí rocková zahrádka, která se nemůže konat nikde jinde než v Nároďáku v Jaroměři. Je to tuto sobotu 1.srpna, start je naplánovanej cca na 18.hodinu a můžete se těšit jak na severočeskej rockmetal DanGar Six, tak i na královehradeckej punk rock v podání kapely Taranisovy kolečka. Bude to velký, tak očekáváme hojnou účast, těšíme se na všechny známý i neznámý tváře. No a afterparty je samozřejmostí, takže doražte všichni 🙂

Tejden na to, 8. srpna cca od 19 hodin se chystáme na vyhlášený koupaliště k německým hranicím, konkrétně teda na Kristýnu v Hrádku nad Nisou. Tam to bude celovečerní zábava, vezeme komplet světla, takže opět událost většího rázu, pokud jde o časový rozpětí akce.

15. srpna se vracíme na místo činu, kde se natáčel videoklip k songu Král. Jedná se o fest na koupališti Frýdštejn za účasti cca 5 kapel a celý to startuje v 15 hodin.

Další tejden 22.srpna se představíme na jablonecký přehradě, přesněji teda na Slunkách. Poslední vystoupení tady bylo suprový, fanoušci řádili tak, jak měli, takže se opět moc těšíme.

A pokud jsem na nic nezapomněl, tak jedno z posledních vystoupení před nástupem do studia proběhne na milířským Bierfestu, což je takovej menší multižánrovej fesťáček kousek za Jabloncem směrem na Turnov. Když říkám multižánrovej, nemyslím samozřejmě disco, techno, hip-hop a takový ty podobný nesmysly, ale jde o blues-rock, rock až po rockmetal. A jak už název napovídá, jde taky o značné množství druhů piv a různých fláků na grilu, takže si každej přijde na svý.

Chtěl bys vzkázat fanouškům, posluchačům, prostě lidem, v tomto období nějakou zprávu, nějaký poselství?

Pro všechny rockery, metalheads -lidi, doba je, jaká je a nikdo neví, co bude za měsíc. Kolik zákazů a příkazů se zas z televize dozvíme. Proto využijte čas, neseďte doma a vyražte na koncerty, zábavy, prostě ven, dokud to jde.

Michale, díky ti za rozhovor, přejeme tobě a kapele, abyste všichni v této době byli zdraví, a aby se vám dál dařilo a snad zas někdy brzy na slyšenou.

Rádiu HEY přeju obrovský množství spokojenech fanoušků a posluchačů, a aby rádiu ta skvělá muzika a ten elán, kterej do éteru přímo pryští, vydržel ještě dlouhá léta. Metal s váma!!!

Categories: Nezařazené